Veel uitvaartverzorgers maken zich kenbaar middels een advertentie in de regionale krant. Mannen, vrouwen, teams en ZZP-ers. Woorden als persoonlijk, zorgzaam, respectvol, etc. geven aan wat een bedrijf belangrijk vindt. Zo op het oog lijkt het allemaal veel op elkaar. Toch zijn er wezenlijke verschillen.
Diversiteit
Zo zijn er familiebedrijven die door hun jarenlange ervaring bestaande tradities en gewoonten voortzetten. Of ZZP-ers die hun diensten aanbieden en veel nadruk leggen op de persoonlijke manier van werken. Er is in ieder geval een verschil in de zogenaamde verdienmodellen. Van oudsher zijn uitvaartverzorgers regelaars en later vooral ook verkopers. Producten (kisten, bloemen, rouwververvoer) worden aangeprezen, de nodige marges zorgen voor de verdiensten en er wordt gewerkt met een efficiënte tijdsinvestering. Medewerkers zijn gehouden aan een beperkt aantal uren per uitvaart.
Daarnaast zijn er nieuwkomers in de branche die andere accenten leggen. Niet de verkoop van producten staat voorop (er wordt gewerkt met geen of minimale marges), maar het begeleiden en ondersteunen van nabestaanden staat centraal.
Kan iedereen uitvaartverzorger worden? Met de huidige eisen kun je ongeacht eerdere opleiding en werkervaring uitvaartverzorger of bode worden. Ook uitvaartopleidingen, er zijn er verschillende, leggen eigen accenten in hun aanbod. Van verzorgingstechnieken, protocollen, training in (verkoop)communicatie tot omgaan met agressie.
Onderscheidend
Wij, de uitvaartvrouwen, zijn zij-instromers. Op latere leeftijd maakten wij een bewuste (vrije) keuze voor het vak uitvaartondernemer. Onze jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen (jong en oud), in o.a. hulpverlening, onderwijs, vrijwilligersorganisaties en veranderingsprocessen, vormt de basis van onze stijl van werken. De kern is, naast onze zorg en organisatie, het ondersteunen, begeleiden van nabestaanden en hen toerusten in het nemen van afscheid. Wij werken met mensen in rouw en passen ons aan, aan de mens en situatie. Zo kunnen we mensen helpen in hun kracht te blijven. Met menselijke aandacht die troostend werkt.
Wij zijn niet opgeleid als verkopers, wel als dienstverleners.
Meer weten over uitvaartbegeleiding?
Wij informeren en adviseren u graag.
Aanbevolen boeken:
In het boek ‘Licht op uitvaart, de uitvaartbegeleider als gids rond de dood’ (2019) verheldert Marjon Klaassen hoe en waarom de uitvaart ondersteunend kan zijn aan het rouwproces.
In haar eerste boek ‘Tijd voor de dood, handreiking voor een betekenisvolle uitvaart’ (2001), beschrijft Marjon Klaassen een werkwijze en benadering om de dood zijn natuurlijke plaats in het leven terug te geven.
Het boek Vaarwel, De gids voor een mooie, persoonlijke uitvaart (2017), geschreven door Annet de Jong, schetst een beeld van de verscheidenheid in de uitvaartbranche.