Op een afscheid in de tuin van een familie in een klein dorp hier in de buurt vroeg een van de gasten “Heeft u ook een kaartje? Werkt u ook in Amsterdam? Ik vind dat u de uitvaartzorg heel fijn organiseert en uw begeleiding bevalt me erg goed.”
Ik heb toen uitgelegd dat deze afstand wel wat te groot is en dat er in Amsterdam ook collega’s zijn met een vergelijkbare stijl van werken. Zo’n opmerking laat zien dat mensen steeds vaker kijken naar de uitvaartbegeleidster zelf, naar de sfeer en werkwijze. Het is niet meer zo vanzelfsprekend om de vanouds bekende, plaatselijke uitvaartondernemer in te schakelen.
Oriëntatie
Ook internet draagt hieraan bij. Mensen gaan zoeken op internet naar uitvaartzorg die bij hen past, naar een stijl die hen aanspreekt. Zo worden wij regelmatig ‘gevonden’ op internet. Mensen oriënteren zich, soms al lang van te voren, zij onderzoeken mogelijkheden. Als voorbereiding (op een naderend afscheid) vindt er zo mogelijk na het telefonisch contact een kennismakingsgesprek plaats. Wij luisteren naar dat wat gewenst wordt en vertellen wat er mogelijk is. Door mee te denken sluiten wij zo goed mogelijk aan en wij maken van elk gesprek een verslag mét een kostenraming.
Voorgesprek
Een heldere, transparante benadering, zonder enige verplichting. De praktijk leert dat deze voorgesprekken zinvol zijn. Mensen krijgen inzicht in de mogelijkheden, het kan hen op nieuwe gedachten brengen en het geeft duidelijkheid over de kosten. Ook als een overlijden nog lang niet te verwachten is, kan een gesprek rust geven. Weten wat mogelijk is, weten hoe je op kosten kunt besparen, weten dat je ondanks je verzekeringspolis vrij kunt kiezen en weten wat het beste bij je past. Kunnen kiezen voor een eigen weg.
Het zijn deze oriëntaties en voorbereidingen die kunnen leiden naar een keuze voor een ‘mens-gebonden’ uitvaartbegeleiding.
Gonneke Haaksma en Berber de Haan
en freelance uitvaartbegeleidsters